Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Ψευδοεικόνες (artifact) σε ΜΤ Εγκεφάλου λόγω παρουσίας ορθοδοντικής συσκευής στους οδόντες της κάτω γνάθου.

Ιστορικό: 

Παιδιατρικός ασθενής (12 ετών) προσέρχεται στο τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας για την πραγματοποίηση Μαγνητικής Τομογραφίας Εγκεφάλου, σε επείγουσα βάση.

Μετά από τον έλεγχο ασφάλειας που πραγματοποίησε ο Τεχνολόγος Ακτινολόγος του Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας, διαπιστώθηκε μη αφαιρούμενη σταθερή ορθοδοντική συσκευή στους οδόντες της κάτω γνάθου και  ζητήθηκε από  τους συνοδούς γονείς του ασθενούς να προσκομίσουν βεβαίωση συμβατότητας της συσκευής με υψηλό μαγνητικό πεδίο.

Οι γονείς προσκόμισαν την εν λόγω βεβαίωση από τον ορθοδοντικό και η εξέταση πραγματοποιήθηκε.


Συζήτηση: 

Σχεδιάστηκε η εφαρμογή του πρωτόκολλου απεικόνισης Εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία (βλ. «εδώ»).

Από τις πρώτες εικόνες έγιναν αντιληπτές ψευδοεικόνες (artifact) λόγω της συσκευής και αναφέρθηκε από τον ασθενή αίσθηση ήπιας έλξης της συσκευής, όσο βρισκόταν στο μαγνητικό πεδίο. Δεν πραγματοποιήθηκε όλο το πρωτόκολλο εξέτασης, αλλά βασικές ακολουθίες, στο πλαίσιο του «επείγοντος»  του περιστατικού, και αφού διαπιστώθηκε η μη υπερθέρμανση ή μετακίνηση της συσκευής.

Πλήρες το πρωτόκολλο ελήφθη μετά την απομάκρυνση της ορθοδοντικής συσκευής.

Στις εικόνες που παραθέτουμε απεικονίζεται  το εύρος του artifact που προκαλεί η συσκευή, η οποία παρόλο που βρίσκεται στους οδόντες της κάτω γνάθου, καθιστά μη διαγνωστική την απεικόνιση του μετωπιαίου λοβού στις περισσότερες των ακολουθιών. Το artifact αίρεται στις εικόνες που ελήφθησαν μετά την αφαίρεση της συσκευής.











www.radiologycommunity.gr
Β.Μ.-Θ.Θ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου