Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Διαφραγματοφόρος μήτρα και Εξωμήτρια (έκτοπη) κύηση. Απεικόνιση με Μαγνητικό Συντονισμό

Ασθενής 40 ετών, προσέρχεται στο τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, για την πραγματοποίηση MRI Πυέλου, ως συμπληρωματικού ελέγχου για την διασαφήνιση και τον έλεγχο υπερηχοτομογραφικών ευρημάτων που δίνουν την εντύπωση α) διαφραγματοφόρου μήτρας και β) πιθανής εξωμήτριας κύησης.

Σημειώνουμε ότι η ασθενής ήταν υπό θεραπεία με μεθοτρεξάτη* (*= Η μεθοτρεξάτη (methotrexate) δρα ως αντιμεταβολίτης του φυλλικού οξέος, είναι δηλαδή ανταγωνιστής του. Αναστέλλει το ένζυμο που μετατρέπει το φυλλικό οξύ σε τετραϋδροφυλλικό οξύ, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η σύνθεση βασικών δομικών στοιχείων του DNA και του RNA, και ουσιαστικά να οδηγούμαστε στον κυτταρικό θάνατο. Η χορήγηση της μεθοτρεξάτης αντενδείκνυται πριν και κατά την κύηση, και έχει αποδειχθεί ως τερατογόνος για τον άνθρωπο). [βλ Mol, F.; Mol, B.W.; Ankum, W.M.; Van Der Veen, F.; Hajenius, P.J. (2008). «Current evidence on surgery, systemic methotrexate and expectant management in the treatment of tubal ectopic pregnancy: a systematic review and meta-analysis». Human Reproduction Update 14(4): 309–19. doi:10.1093/humupd/dmn012]

Η Μαγνητική Τομογραφία επιβεβαίωσε τα ευρήματα της υπερηχοτομογραφίας, και συγκεκριμένα ανέδειξε εικόνα διαφραγματοφόρου μήτρας, καθώς επίσης και αιμορραγικό κυστικό σχηματισμό παρά την δεξιά ωοθήκη, που πιθανώς να αντιστοιχεί σε υποστραφείσα (σε αποδρομή) εξωμήτριο κύηση.

Το πρωτόκολλο που χρησιμοποιήθηκε για την MRI Πυέλου είναι το εξής:

  • T2 TSE ακολουθίες σε 3 επίπεδα (SAG, COR, TRA)
  • T2 TSE σε μετωπιαίο επίπεδο με καταστολή του σήματος του λίπους.
  • T1 VIBE DIXON πριν και μετά την iv χορήγηση ΜΣΑ.
  • Ακολουθίες Διάχυσης DWI

Τα κόκκινα βέλη υποδεικνύουν την πιθανή εξωμήτριο κύηση ενώ τα γαλάζια την διαφραγματοφόρο μήτρα.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου