Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Η χρήση εκλεκτικών αντιχολινεργικών σπασμολυτικών φάρμακων για τη βελτίωση των εικόνων στην MRI Προστάτη


Το ενέσιμο διάλυμα Buscopan®   περιέχει την δραστική ουσία "βουτυλοβρωμιούχο υοσκίνη", η οποία είναι ανταγωνιστής της δράσης της ακετυλοχολίνης στους μουσκαρινικούς υποδοχείς (δηλαδή είναι ένα εκλεκτικό αντιχολινεργικό σπασμολυτικό φάρμακο κυρίως των λείων μυϊκών ινών).

Η ενέσιμη μορφή χρησιμοποιείται κατά τον ακτινολογικό έλεγχο του πεπτικού συστήματος, για την άρση του σπασμού που δυσκολεύει τη διαγνωστική προσπέλαση και δημιουργεί διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα.



Η συνιστώμενη δόση για τους ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών είναι 1 σύριγγα (20mg) με βραδεία υποδόρια, ενδομυϊκή ή ενδοφλέβια ένεση, η οποία μπορεί να επαναληφθεί σε μισή έως μία ώρα αν χρειασθεί. Η μέγιστη ημερήσια δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100mg


Η χρήση του Buscopan® αντενδείκνυται:

  1.        Εάν υπάρχει αλλεργική αντίδραση στο φάρμακο ή σε ουσία που εμπεριέχεται σε αυτό.
  2.           Εάν υπάρχει γλαύκωμα.
  3.           Σε στενωτικές καταστάσεις του γαστρεντερικού σωλήνα.
  4.           Σε παραλυτικό ειλεό, τοξικό μεγάκολο.
  5.           Σε εντερική ατονία (εξασθενημένα άτομα, υπερήλικες).
  6.           Σε συμπτωματική υπερτροφία του προστάτη με κατακράτηση ούρων.
  7.           Σε βαριά μυασθένεια.
  8.           Σε ταχυκαρδία.

Το Buscopan® δεν πρέπει να χορηγείται μέσω ενδομυϊκής ένεσης σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή με αντιπηκτικούς παράγοντες γιατί μπορεί να προκληθεί ενδομυϊκό αιμάτωμα. Σε αυτούς τους ασθενείς χορηγείται υποδορίως ή ενδοφλεβίως.

Πολλές φορές στην Μαγνητική Τομογραφία προστάτη κάνουμε χρήση Buscopan® για τη μείωση της εντερικής περισταλτικότητας και την αύξηση της ποιότητας της εικόνας.

Το σκεπτικό πίσω από τη χορήγηση του Buscopan®  στη Μαγνητική Τομογραφία προστάτη εδράζεται στη μείωση της κίνησης δομών του πεπτικού - ουροποιητικού (π.χ. ουροδόχο κύστη, ορθό και εντερικές έλικες) που περιβάλλουν τον προστάτη, και που ο περισταλτισμός των οποίων μπορεί να προκαλέσει artifact υποβαθμίζοντας τον SNR και την ποιότητα εικόνας.

Μελέτες αναφορικά με τη χρήση Buscopan® στη Μαγνητική Τομογραφία προστάτη υπογραμμίζουν το πλεονέκτημα της καταστολής του περισταλτισμού του εντέρου για τη μείωση των artifact κίνησης, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα στις ακολουθίες  με μεγάλους χρόνους απόκτησης όπως οι  T2W TSE.

Επισημαίνεται ότι μετά τη χορήγηση Buscopan®, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο ιατρείο για ορισμένο χρονικό διάστημα, πριν χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο του.






www.radiologycommunity.gr
Β.Μ.-Θ.Θ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου