Τρίτη 12 Μαΐου 2020

MRI Ήπατος με Ηπατοειδικά Μέσα Σκιαγραφικής Αντίθεσης.

MRI Ήπατος με iv χορήγηση Γαδοτεξικού Οξέος





Το Γαδοτεξικό οξύ (Gd-EOB-DTPA, Primovist® στην Ευρώπη και Eovist® στις Η.Π.Α.) είναι ένας παράγοντας αντίθεσης που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση του ήπατος με Μαγνητική Τομογραφία, και έχει έως και 50% απέκκριση από τα υγιή ηπατοκυττάρα. Μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, το Primovist διανέμεται στους αγγειακούς και εξωαγγειακούς χώρους κατά τη διάρκεια της αρτηριακής, πυλαίας (φλεβικής) και καθυστερημένης δυναμικής φάσης και σταδιακά στα ηπατοκύτταρα και τα χολαγγεία κατά την ηπατοχολική φάση (hepatobiliary phase). 


Το Primovist® συμπεριφέρεται παρόμοια με τις λοιπές χηλικές ενώσεις γαδολινίου κατά τη διάρκεια των δυναμικών φάσεων και προσθέτει σημαντικές πληροφορίες κατά την ηπατοκυτταρική φάση, βελτιώνοντας την ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό εστιακών αλλοιώσεων του ήπατος καθώς και της διάχυτης ηπατικής νόσου. Οι πληροφορίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανίχνευση μεταστάσεων και για το χαρακτηρισμό των οζιδιακών βλαβών στην κίρρωση του ήπατος, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων ηπατοκυτταρικών καρκινωμάτων. Τέλος, η απεικόνιση ήπατος με μαγνητικό συντονισμό και με τη χρήση Primovist μπορεί να παρέχει ποσοτική εκτίμηση σχετικά με την αιμάτωση του ήπατος και τη λειτουργία των ηπατοκυττάρων σε διάχυτες ασθένειες του ήπατος. 

Είναι ήδη σαφές ότι η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού με Primovist παρέχει ανατομικές και λειτουργικές πληροφορίες στη διάγνωση και έλεγχο της εστιακής καθώς και της διάχυτης ηπατικής νόσου, κάτι που δεν είναι τόσο εφικτό στην απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού του ήπατος με τα λοιπά ΜΣΑ.

Ο ρυθμός χορήγησης του Primovist® είναι μικρότερος από αυτόν των μη ειδικών ΜΣΑ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σφάλμα χρονισμού απόκτησης και artifacts αποκοπής στην αρτηριακή φάση εάν δεν είναι σωστά χρονομετρημένη. Οδηγίες ορίζουν τον ρυθμό αυτό 1 ml/s. 


Το Primovist® είναι καλά ανεκτό ΜΣΑ, με ανεπιθύμητες ενέργειες παρόμοιες με εκείνες των λοιπών ΜΣΑ. Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες με σαφή, πιθανή ή πιθανή σχέση με τον παράγοντα αντίθεσης, είναι η ναυτία, η αγγειοδιαστολή, ο πονοκέφαλος, η διαταραχή της γεύσης και ο πόνος στη θέση της χορήγησης.





Πρωτόκολλο MRI Ήπατος με την iv χορήγηση Primovist®
- Τοπόγραμμα
- Τ2 SPAIR σε εγκάρσιο προσανατολισμό
- Τ1 DIXON σε εγκάρσιο Προσανατολισμό
- Δυναμικός Έλεγχος (αρτηριακή, πυλαία, καθυστερημένη φάση 180 sec  )
  ο δυναμικός έλεγχος μπορεί να είναι με THRIVE ή Τ1 DIXON ακολουθία και λαμβάνεται σε εγκάρσιο επίπεδο. Εξαιρετικής σημασίας η bolus έγχυση του Primovist® με σταθερό ρυθμό. Θεωρείται απαραίτητη η χρήση εγχυτή.
Μετά τον δυναμικό έλεγχο λαμβάνονται:
- Τ2  TSE σε εγκάρσιο προσανατολισμό,
- Τ2 ΤSE σε μετωπιαίο προσανατολισμό (προαιρετικά),
- DWI Ακολουθίες διάχυσης με πολλαπλές τιμή b σε εγκάρσιο προσανατολισμό
- 3D MRCP ακολουθία.
Υποχρεωτικά στα 20 min μετά την iv χορήγηση του Primovist® λαμβάνεται η ηπατοχολική φάση με την επιλογή μιας Τ1 DIXON σε εγκάρσιο Προσανατολισμό.















www.radiologycommunity.gr


Β.Μ.-Θ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου