Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Αναπτυσσόμενο ωοειδές μόρφωμα ( Μηνιγγίωμα ) στον αριστερό επισκληρίδιο χώρο στο ύψος του Θ4 σπονδύλου.

Το μηνιγγίωμα της Σπονδυλικής Στήλης είναι συνήθως ένας καλοήθης ενδοσκληρίδιος όγκος.   Εμφανίζεται κυρίως στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Ιστορικό:

Ασθενής 47 ετών προσέρχεται στο τμήμα Μαγνητικού Τομογράφου για έναν έλεγχο ρουτίνας της Θωρακικής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Μετά το πέρας της απεικονιστικής εξέτασης ανακαλύπτεται η εμφάνιση ενός ωοειδούς μορφώματος στον αριστερό επισκληρίδιο χώρο στο ύψος του Θ4 θωρακικού σπονδύλου, συμβατός με μηνιγγίωμα.

Στο παρόν περιστατικό παρουσιάζονται εικόνες πριν και μετά την έγχυση σκιαγραφικής ουσίας,  τόσο πριν (2016) όσο  και μετά την πραγματοποιήση χειρουργικής επέμβασης για την εξαίρεση του μηνιγγιώματος (2019), η παθολογοανατομική εξέταση το χαρακτήρισε ως "ψαμμωματώδες μηνιγγίωμα" .

Τεχνική:

MRI ΘΜΣΣ

Τ1W και Τ2W ακολουθίες σε οβελιαίο και εγκάρσιο επίπεδο.
Τ1W ακολουθία  σε μετωπιαίο επίπεδο. 
STIR σε οβελιαίο επίπεδο.
T1W ακολουθίες και μετά την iv ενδοφλέβια χορήγηση ΜΣΑ.

Συμπέρασμα:

Η χειρουργική αντιμετώπιση των ενδοσκληρίδιων όγκων ιδιαίτερα όταν είναι καλοήθεις είναι η μόνη ασφαλής λύση με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της κινητικότητας και στην αντιμετώπιση το πόνου, ενώ ο κίνδυνος υποτροπών είναι υπαρκτός αλλά σπάνιος.

Στην επέμβαση πραγματοποιείται μια οπίσθια, πλάγια ή προσθιοπλάγια προσπέλαση και πεταλεκτομή. Στόχος, η ολική αφαίρεση του όγκου.

Πλήρης εξαίρεση του μηνιγγιώματος ύστερα από την χειρουργική αντιμετώπιση. 



Β.Μ- Θ.Θ














www.radiologycommunity.gr

Β.Μ.-Θ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου