Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

MRI Εγκεφάλου: ανάδειξη μηνιγγιώματος στον οπισθοβολβικό χώρο.

Τα μηνιγγιώματα είναι πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου που προέρχονται από τις μήνιγγες, και που στην πλειονότητά τους (πάνω από 85%) είναι καλοήθεις. Συνήθως αναπτύσσονται στο μεσαίο τμήμα των μηνίγγων, στην αραχνοειδή μήνιγγα. Τα μηνιγγιώματα δεν διηθούν το εγκεφαλικό παρέγχυμα, αλλά το παρεκτοπίζουν. Συνήθως αποτελούν τυχαίο εύρημα, εκτός αν το μέγεθός τους είναι τέτοιο, που η πίεση που ασκείται δημιουργεί κλινική εικόνα. 

Τα μηνιγγιώματα μπορούν να αναδειχθούν σε μια υπολογιστική (αξονική) τομογραφία εγκεφάλου. Εν τούτοις μέθοδος εκλογής για την απεικόνιση και των έλεγχό τους αποτελεί η απεικόνιση με μαγνητικό συντονισμό. Υπάρχουν μάλιστα ειδικές τεχνικές, μέσω των οποίων μπορούν να συλλεχθούν - εκτός των άλλων - και πληροφορίες για τη σκληρότητα του μηνιγγιώματος, οι οποίες είναι "πολύτιμες" για τον νευροχειρουργό που θα επιχειρήσει να τα εξαιρέσει χειρουργικά. 

Παρουσίαση Μηνιγγιώματος σε ασθενή, που εισχωρεί στο οπίσθοβολβικό – ενδοκογχικό λίπος , 
με αποτέλεσμα την παρεκτόπιση και την πίεση του οφθαλμού εκτός του κόγχου. 

 Στη συνέχεια παραθέτουμε εικόνες μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, στις  οποίες απεικονίζεται μηνιγγίωμα το οποίο το οποίο εκτείνεται προς τον οφθαλμικό κόγχο, με αποτέλεσμα να ασκεί πιεστικά φαινόμενα και να παρεκτοπίζει το οπισθοβολβικό λίπος προκαλώντας εξόφθαλμο αριστερά.

Στο τυπικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκεφάλου με μαγνητικό συντονισμό, για την ανάδειξη ενός μηνιγγιώματος περιλαμβάνονται:
- Τ1W (συνήθως 3D) πριν και μετά την iv χορήγηση ΜΣΑ (Gd)
- T2W
- Ακολουθίες διάχυσης

* Σημειώνεται ότι γενικότερα στην απεικόνιση του εγκεφάλου με μαγνητικό συντονισμό, εξαιρετικής χρησιμότητας είναι και οι T2 FLAIR ακολουθίες.

Η ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού βοηθά στην δδ μεταξύ μηνιγγιώματος ή άλλου τύπου όγκου του εγκεφάλου. Πολλές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τεχνικές αιμάτωσης, οι οποίες δίνουν επιπλέον πληροφορίες. Σχετικά με αυτό μπορείτε να δείτε περισσότερα στο https://www.radiologycommunity.gr/2018/07/perfusion.html#more

[Η τεχνική αφαίρεσης (subtracted images) των εικόνων Τ1W με και χωρίς ΜΣΑ βοηθά στην ευκολότερη περιγραφή της έκτασης του μηνιγγιώματος και της πρόσληψης του σκιαγραφικού].










www.radiologycommunity.gr

Β.Μ.-Θ.Θ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου