Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Zipper Artifact


Στην απεικόνιση με Μαγνητικό Συντονισμό, το zipper artifact αναφέρεται σαν ένα είδος artifact όπου μία ή περισσότερες ψευδείς γραμμές ηλεκτρονικού θορύβου εκτείνονται κάθετα στην κατεύθυνση κωδικοποίησης συχνότητας και παρουσιάζονται σε όλες τις εικόνες μιας σειράς.

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τα zipper artifact στις εικόνες. Οι περισσότερες από αυτές σχετίζονται με προβλήματα στο hardware ή software, πέραν του άμεσου ελέγχου του Τεχνολόγου Ακτινολόγου.

Τα zipper artifact που μπορούν να ανιχνευθούν εύκολα είναι εκείνα που συμβαίνουν όταν η πόρτα του Μαγνητικού Τομογράφου είναι ανοιχτή, κατά την απόκτηση εικόνων, λόγω της εισόδου RF παλμών στο χώρο σάρωσης από ηλεκτρονικό εξοπλισμό (π.χ. κινητές συσκευές, ραδιόφωνα ή αεροσκάφη).

Οι RF από διάφορους εξωτερικούς ραδιοπομπούς θα προκαλέσουν zipper artifact που είναι προσανατολισμένα κάθετα προς τον άξονα συχνότητας της εικόνας. Συχνά υπάρχουν περισσότερες από μία γραμμές σε μια εικόνα από αυτήν την αιτία που αντιστοιχεί σε διαφορετικές ραδιοσυχνότητες. Άλλα προβλήματα hardware ή software μπορεί να προκαλέσουν zipper artifact σε κάθε άξονα.


Είναι σημαντικό να θυμόμαστε:

  •         Να κλείνουμε καλά την πόρτα του Μαγνητικού Τομογράφου κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
  •         Να αφαιρούμε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές από τον ασθενή πριν την εξέταση και την είσοδό του τον θάλαμο εξέτασης.

Εάν το artifact παραμένει, παρόλο που ο πλησιέστερος ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι απενεργοποιημένος, είναι πιθανό να αντιμετωπίζει πρόβλημα η θωράκιση έναντι των RF:

  1.          Αυτό συνήθως συμβαίνει στις επαφές μεταξύ της πόρτας και της εμπλοκής και μπορεί να χρειαστεί να καθαριστεί ή να επισκευαστεί.
  2.          Ο πίνακας από όπου τα καλώδια εισέρχονται στο δωμάτιο είναι ένας άλλος χώρος που πρέπει να ελεγχθεί.



www.radiologycommunity.gr
Β.Μ - Θ.Θ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου