Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Πρακτικές εφαρμογής αύξησης εύρους συχνοτήτων δέκτη (rBW)

Εύρος συχνοτήτων (Bandwidth- BW): 


Το εύρος ζώνης συχνοτήτων (bandwidth) περιγράφει τη σημαντική ζώνη συχνοτήτων σε μία απόκριση συχνότητας ενός συστήματος μαγνητικής τομογραφίας για τη συλλογή δεδομένων απεικόνισης.


Ελαττώνοντας το εύρος των ανιχνευόμενων συχνοτήτων, βελτιώνεται η σχέση σήματος προς θόρυβο (SNR), ταυτόχρονα όμως αυξάνονται οι ψευδοεικόνες χημικής μετατόπισης (chemical shift) και δίνεται η δυνατότητα μικρότερος χρόνος TE να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Κάθε αλλαγή στο Bandwidth προκαλεί την αντίθετη αλλαγή στον ελάχιστο χρόνο TE και στα τεχνικά σφάλματα χημικής μετατόπισης. Αύξηση του Bandwidth επιτρέπει μικρότερο ελάχιστο χρόνο TE που είναι διαθέσιμος για δεδομένο TR, επειδή μειώνει τον χρόνο ανάγνωσης του πηνίου κωδικοποίησης συχνότητας. Η αύξηση του ελάχιστου TE είναι προβληματική για εικόνες T1W ή PDW  ενώ αυξάνει την πιθανότητα τεχνικών σφαλμάτων κίνησης λόγω αύξησης του χρόνου που μεσολαβεί από την εφαρμογή του πηνίου κωδικοποίησης φάσης μέχρι την ανάγνωση της ηχούς.

Επιπλέον όσο αυξάνεται το Bandwidth τόσο μειώνεται το τεχνικό σφάλμα χημικής μετατόπισης πρώτης τάξης επειδή μειώνεται η απόσταση της χωρικής καταγραφής λίπους- ύδατος.

Όσον αφορά στον λόγο SNR όσο αυξάνει το Bandwidth το σύστημα κάνει δειγματοληψία σε περισσότερο θόρυβο που συνοδεύει το σήμα, οπότε ο λόγος SNR μειώνεται και αντίθετα.

Συνοψίζοντας λοιπόν, κάθε αλλαγή λοιπόν στο Bandwidth προκαλεί την αντίθετη αλλαγή στον λόγο SNR, στον ελάχιστο χρόνο TE και στην εμφάνιση των τεχνικών σφαλμάτων χημικής μετατόπισης. Επομένως οι ακολουθίες που λαμβάνονται με υψηλό εύρος συχνοτήτων (Bandwidth), είναι πολύ αποτελεσματικές στην μείωση των artifacts μαγνητικής επιδεκτικότητας (susceptibility artifacts) λόγω της αύξησης του TE, με κόστος τη μείωση του λόγου σήματος προς θόρυβο (SNR).

www.radiologycommunity.gr
Β.Μ - Θ.Θ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου