Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Κάταγμα Επιγονατίδας. Απεικόνιση με απλές ακτινογραφίες.

Ιστορικό:

Ασθενής 69 χρονών προσέρχεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μετά από κάκωση του δεξιού γόνατος (πτώση και άμεση πλήξη της επιγονατίδας). Μετά τον κλινικό έλεγχο παραπέμπεται για ακτινογραφικό έλεγχο γόνατος.

Τεχνική:

Ro γόνατος F (Π-Ο) / Profile. Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη χρήση αντισκεδαστικού διαφράγματος.

Σχόλια:

Σε μια Π-Ο ακτινογραφία γόνατος απεικονίζονται το κάτω τριτημόριο του μηριαίου οστού, το άνω τριτημόριο της κνήμης και της περόνης και η μηροκνημιαία διάρθρωση. Η επιγονατίδα απεικονίζεται ως σκίαση που προβάλλει στο κάτω τμήμα του μηριαίου οστού, και για τον λόγο αυτό τα όρια της δεν διακρίνονται με σαφήνεια. Στην περιφέρεια του μηριαίου κάτω από την επιγονατίδα προβάλουν ο έσω και ο έξω μηριαίος κόνδυλος.

Σε μια πλάγια ακτινογραφία γόνατος απεικονίζονται το κάτω τριτημόριο του μηριαίου οστού, το άνω τριτημόριο της κνήμης και της περόνης και η άρθρωση του γόνατος σε πλάγια προβολή. Ο έσω και έξω μηριαίος κόνδυλος επιπροβάλλονται. Η επιγονατίδα αναδεικνύεται σε πλάγια προβολή μπροστά από το κάτω άκρο του μηριαίου οστού και ε φυσιολογικές περιπτώσεις η επιγονατιδομηριαία άρθρωση απεικονίζεται ανοιχτή.

Ευρήματα

Συντριπτικό κάταγμα επιγονατίδας από άμεση πλήξη.

Στις ακτινογραφίες που ακολουθούν απεικονίζεται η πάσχουσα επιγονατίδα πριν και μετά την χειρουργική αποκατάσταση.

Β.Μ-Θ.Θ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου