Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Απεικόνιση Ca μαστού (λοβιακό πολυεστιακό) με ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχοτομογραφία μαστού και μαγνητική μαστογραφία.


Ιστορικό:
Γυναίκα 47 ετών προσέρχεται για τον ετήσιο έλεγχο (Screening) του μαστού με μαστογραφία. Λόγω απεικονιστικών ευρημάτων στη μαστογραφία παραπέμπεται για υπέρηχο και κατόπιν για μαγνητική μαστογραφία.

Τεχνική:
α) Μαστογραφία: CC και MLO λήψεις σε έκαστο μαστό.
β) Υπερηχοτομογραφία μαστού: χρήση Linear κεφαλής χρήση τεχνικών Doppler.
γ) Μαγνητική μαστογραφία :
-T2W mDIXON σε εγκάρσιο επίπεδο.
-T1W mDIXON σε εγκάρσιο επίπεδο πριν και μετά την iv χορήγηση ΜΣΑ.
-DWI με πολλαπλές τιμές b.
-Δυναμικός έλεγχος με 8 δυναμικά των 60 δευτερολέπτων.
-THRIVE (T1 High Resolution Isotropic Volume Excitation) με καταστολή του σήματος του λίπους.

Ευρήματα:
Η ασθενής προσερχόμενη για τον ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο προσκόμισε τις παλαιότερες μαστογραφίες. Συγκριτικά μεταξύ των μαστογραφιών του 2014 και 2018, στην τελευταία μαστογραφία παρατηρείται ύποπτη σκίαση στον αριστερό μαστό η οποία επισημαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί εντός του κόκκινου κύκλου. Οι εμφανιζόμενες αποτιτανώσεις παρουσιάζονται αμετάβλητες. Εκ των υστέρων η αλλοίωση αυτή παρατηρείται μόλις επισημαινόμενη και στη μαστογραφία του 2017 χωρίς όμως τότε να εμφανίζει ύποπτη εικόνα. Αντίστοιχη είναι και η απεικόνιση της αλλοίωσης και στην MLO λήψη του αριστερού μαστού. Λόγω των ευρημάτων το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως BI-RADS 3. Παραπέμπεται για υπερηχοτομογραφικό έλεγχο.











                Ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος επιβεβαιώνει την μαστογραφική απεικόνιση και λόγω της αιμάτωσης της βλάβης, όπως ελέγχεται με τη χρήση τεχνικών Doppler, η αλλοίωση χαρακτηρίζεται ως BI-RADS 4. Επιπλέον δίνεται η εντύπωση παρουσίας και άλλων μικρότερων αλλοιώσεων αμφοτερόπλευρα και στους δυο μαστούς. Η ασθενής παραπέμπεται για μαγνητική μαστογραφία.


                Στην μαγνητική μαστογραφία αναδεικνύεται η επισημαινόμενη βλάβη στην μαστογραφία καθώς και άλλες σαφώς μικρότερες βλάβες αμφοτερόπλευρα και στους δυο μαστούς. Η ανάλυση του δυναμικού ελέγχου (T1 Perfusion), στην κύρια βλάβη, δίνει καμπύλες, πρόσληψης – αποβολής του σκιαγραφικού, τύπου 3, με ραγδαία πρόσληψη και πλατώ. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ως BI-RADS 5.












Β.Μ. - Θ.Θ.

Σχετικά με την τεχνική της μαστογραφίας μπορείτε να δείτε στο:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου