Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Απεικονιστικός Έλεγχος πολυτραυματία τροχαίου ατυχήματος.



Ιστορικό:
Νεαρός άνδρας 27 ετών προσκομίζεται από το ΕΚΑΒ στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών. Στον ασθενή έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες ήδη από το σημείο του τροχαίου ατυχήματος στο οποίο είχε εμπλακεί.
Ο ασθενής φέρει τραύματα στο κρανίο, τον αυχένα και στο αριστερό μηριαίο στο οποίο έχει τοποθετηθεί αερονάρθηκας.

Απεικονιστικός Έλεγχος:
Όλες οι ακτινογραφίες πραγματοποιούνται επί κλίνης και αποφεύγονται οι μετακινήσεις του ασθενούς. Χρησιμοποιήθηκε ελέυθερο flat panel και οι ληφθείσες ακτινογραφίες ήταν ψηφιακές (DR).

Πραγματοποιούνται Ro Θώρακος σε ύπτια θέση, Ro Λεκάνης Ισχίων και μηριαίου.




Στη συνέχεια ο ασθενής μεταφέρεται στο τμήμα Υπολογιστικής Τομογραφίας.
Πραγματοποιούνται εξετάσεις CT Εγκεφάλου, CT ΑΜΣΣ, CT Κοιλίας και CT Λεκάνης-Ισχίων. Αναδεικνύονται εξωκράνιο αιμάτωμα αριστερά, κάταγμα στο ιγμόρειο άντρο αριστερά, κάταγμα τον Α4 σπόνδυλο της ΑΜΣΣ και κάταγμα στην αριστερή κοτύλη.











Ο ασθενής μεταφέρεται και στο τμήμα μαγνητικής τομογραφίας για τον έλεγχο του νωτιαίου μυελού. Πραγματοποιήθηκε πρωτόκολλο MRI ΑΜΣΣ που περιελάμβανε: 
- T2W TSE  σε οβελιαίο και εγκάρσιο επίπεδο
- T1W TSE  σε οβελιαίο και εγκάρσιο επίπεδο
- STIR σε οβελιαίο επίπεδο

Επισημαίνεται η περιοχή του κατάγματος στο σώμα του Α4 καθώς και οι συνδεσμικές ρήξεις και η ρήξη του μεσοσπονδύλιου δίσκου Α4-Α5.



Ο ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο για την ανάταξη του κατάγματος στη διάφυση του αριστερού μηριαίου. Οι ακτινογραφίες που διενεργήθηκαν στην ΜΕΘ πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση κασετών με IP (Image Plates) (Ψηφιοποιημένη ακτινογραφία).


Β.Μ. - Θ.Θ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου