Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Απεικόνιση Μυοκαρδίτιδας με Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς σε ασθενή 28 ετών



Ιστορικό:

Αθλητής 28 ετών προσέρχεται στο τμήμα επειγόντων με θωρακικό άλγος και έντονη αδυναμία. Υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο και πραγματοποιείται US καρδιάς. Ο ασθενής αναφέρει ότι κατά το παρελθόν διάστημα είχε ιογενή λοίμωξη. Το US καρδιάς δεν αναδεικνύει ιδιαίτερα προβλήματα εν τούτοις ο καρδιολόγος ζητά περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο με Μαγνητική Τομογραφία καρδιάς ώστε να μπορέσει να εξηγήσει την κλινική εικόνα του ασθενούς.

Τεχνική:

Λαμβάνονται κινηματικές ταχείες ακολουθίες (BTFE) στους βασικούς άξονες της καρδιάς (Short Axis, Long Axis και 4 Chamber). Πραγματοποιείται δυναμικός έλεγχος με την χορήγηση σκιαγραφικού μέσου αντίθεσης και τη χρήση ακολουθιών PSIR (Phase sensitive Inversion recovery) με κατάλληλη διόρθωση του TI χρόνου ώστε να κατασταλεί ο εμπλουτισμός του φυσιολογικού μυοκαρδίου και να αναδειχθεί μόνο το παθολογικό.

Ευρήματα:

Στις μετά την χορήγηση σκιαγραφικού ακολουθίες, αναδεικνύεται παθολογική πρόσληψη σκιαγραφικού (κίτρινα βελάκια) σε τμήμα του μυοκαρδίου που αντιστοιχεί σε περιοχή φλεγμονής. Η εικόνα αυτή είναι συμβατή με μυοκαρδίτιδα (σε αποδρομή) η οποία μπορεί να συσχετιστεί με την παρελθούσα ιογενή λοίμωξη του ασθενούς.

Β.Μ.-Θ.Θ.

  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου