Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Απεικόνιση εμβρύου με φλεβικό έμφρακτο σε Μαγνητικό Τομογράφο υψηλού πεδίου


Ιστορικό:

Εγκυμονούσα που διανύει την 33 εβδομάδα κυήσεως παραπέμπεται από τον γυναικολόγο της για Μαγνητική Τομογραφία εμβρύου (Fetal MRI), εξαιτίας παθολογικών ευρημάτων στον υπέρηχο που διενήργησε. Το κλινικό ερώτημα είναι εάν υπάρχει ενδοκοιλιακή αιμορραγία στον εγκέφαλο του εμβρύου.

Πρωτόκολλο Απεικόνισης:

Για την απεικόνιση του εμβρύου το πρωτόκολλο προσαρμόζεται βάση του κλινικού ερωτήματος. Κατά την τοποθέτηση της εγκύου λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αισθάνεται άνετη και ασφαλής. Λαμβάνονται ταχείες ακολουθίες ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης artefact κίνησης του εμβρύου. Επίσης λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο SAR να είναι σε χαμηλά επίπεδα. Στη συνήθη απεικόνιση λαμβάνονται Τ2 ακολουθίες σε 3 επίπεδα για τον εγκέφαλο του εμβρύου, μία Τ1 ακολουθία σε εγκάρσιο επίπεδο (στα υψηλά πεδία είναι δύσκολη η επίτευξη μιας άρτιας Τ1 ακολουθίας, για τον χρόνο αυτό επιλέγονται ακολουθίες που έχουν χρόνο IR), και μία Τ2 ακολουθία που περιλαμβάνει το σύνολο της μήτρας. Σε περίπτωση που υπάρχει κλινικό ερώτημα όπως εν προκειμένω μπορούν να ληφθούν και άλλες ακολουθίες που θα βοηθήσουν στην επίλυση του.

Συμπεράσματα:

Η Μαγνητική Τομογραφία στο συγκεκριμένο περιστατικό ανέδειξε αιμορραγία και φλεβικό έμφρακτο στο δεξί κοιλιακό σύστημα – το οποίο είχε αναδείξει και ο υπέρηχος- αλλά και εγκεφαλομαλάκυνση του σύστοιχου κοιλιακού ημισφαιρίου το οποίο μόνο η Μαγνητική Τομογραφία μπόρεσε να το αναδείξει.
Β.Μ.-Θ.Θ.
Για την απεικόνιση του εμβρύου με MRI δείτε:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου