Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Μυξοθηλώδες Επενδύμωμα ΟΜΣΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ασθενής 63 ετών προσέρχεται με έντονους πονοκεφάλους. Στην απεικόνιση εγκεφάλου αναδεικνύεται αιμορραγία η οποία χρήζει περεταίρω διερεύνησης. Επί τούτω παραπέμπεται στο τμήμα Μαγνητικού Τομογράφου για MRI ΑΜΣΣ.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΣ:

Τ2 και Τ1 βαρύτητας ακολουθίες σε οβελιαίο και εγκάρσιο επίπεδο.
Επί ενδείξεων ακολουθία STIR σε οβελιαίο επίπεδο καθώς και ακολουθίες Τ1 βαρύτητας ακολουθίες με και χωρίς την καταστολή του σήματος του λίπους σε οβελιαίο και εγκάρσιο επίπεδο μετά την ενδοφλέβια χορήγηση ΜΣΑ.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ:

Κατά την απεικόνιση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης παρατηρήθηκε αυξημένης έντασης σήμα στο ΕΝΥ στις Τ1 βαρύτητας ακολουθίες. Όπως βλέπετε και στην εικόνα που ακολουθεί στην Τ1W ακολουθία ( TR 600 ms, TE 7 ms) το ΕΝΥ παρουσιάζει ασυνήθιστα υψηλό σήμα. Η ομοιότητα των Τ1 και Τ2 βαρύτητας ακολουθιών είναι χαρακτηριστική. Στο εν λόγω παράδειγμα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τις Τ2 από τις Τ1 ακολουθίες παρατηρώντας το απεικονιζόμενο τμήμα της παρεγκεφαλίδας ή το σήμα των παρακείμενων μυών.




Το συμπέρασμα που εξήχθη είναι η παρουσία αίματος στο ΕΝΥ, η οποία θα δικαιολογούσε το υψηλό σήμα στις Τ1 ακολουθίες. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητος ο περαιτέρω έλεγχος της ΣΣ.

Αντίστοιχα ευρήματα με την MRI ΑΜΣΣ είναι και τα ευρήματα της ΘΜΣΣ όπως φαίνεται και στην εικόνα που ακολουθεί. Επειδή και η απεικόνιση της ΘΜΣΣ δεν είναι αποδεικτική της βλάβης που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την εικόνα, ο απεικονιστικός έλεγχος συνεχίζεται με MRI ΟΜΣΣ.   
  


Στην MRI ΟΜΣΣ αναδεικνύεται ένα Μυξοθηλώδες Επενδύμωμα το οποίο προκαλεί αιμορραγία και δεδομένου το ότι το αίμα εντός του εγκεφαλονωτιαίου υγρού δεν πήζει, διαχέεται εντός του νωτιαίου σωλήνα ανεβάζοντας το σήμα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στις Τ1 ακολουθίες.





Τα εκτεταμένα artifact που παρουσιάζονται στην ΟΜΣΣ (στο ύψος των Ο1 - Ο5) οφείλονται στον ενδαγγειακό stent που τοποθετήθηκε στην κοιλιακή αορτή για την αποκατάσταση ανευρύσματος εύρους 7 cm.

Β.Μ.- Θ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου