Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Τεχνικές μελέτης Αιμάτωσης (Perfusion) του Εγκεφάλου, με τη χρήση μέσων σκιαγραφικής αντίθεσης. Παρουσίαση περιστατικού.

Εισαγωγή: 
Ο όρος αιμάτωση (Perfusion) ενός ιστού αναφέρεται στην διέλευση του αίματος από την αρτηριακή κυκλοφορία στην φλεβική παροχέτευση μέσω της μικροκυκλοφορίας. Η αιμάτωση ενός ιστού είναι μείζονος σημασίας για την βιωσιμότητα αυτού, αφού μέσω αυτής επιτυγχάνεται η τροφοδότηση των κυττάρων με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, άλλες μακρομοριακές ουσίες και οξυγόνο καθώς και η απομάκρυνση των βλαπτικών προϊόντων του κυτταρικού μεταβολισμού.

Στην ιατρική Απεικόνιση μπορούν να αξιοποιηθούν διάφορες τεχνικές απεικόνισης για την μελέτη της αιμάτωσης, τεχνικές που αφορούν σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης όπως CT, MRI, PET αλλά και τεχνικές τις Πυρηνικής Ιατρικής.

Τεχνικές MR Perfusion με τη χρήση σκιαγραφικού μέσου αντίθεσης (ΜΣΑ):
-Χρήση ΜΣΑ. Για τα περισσότερα εμπορικά σκευάσματα χρησιμοποιούμε 0.2 mmol/kg και σε κάποια άλλα 0.1 mmol/kg , ανάλογα με την πυκνότητα του σκευάσματος.
-Τ2 EPI ταχείες ακολουθίες.
-Λαμβάνονται πολλά δυναμικά ώστε να μπορούμε να πραγματοποιούμε πολλαπλές μετρήσεις καθώς το γαδολίνιο διέρχεται από την κυκλοφορία.


Φυσική:
Το γαδολίνιο, όπως και όλες οι παραμαγνητικές ουσίες, προκαλούν βράχυνση των Τ1 και Τ2 χρόνων των ιστών από τους οποίους διέρχεται.
Η βράχυνση του χρόνο επαναφοράς στις Τ2* ακολουθίες οδηγεί στην πτώση του σήματος.

Απλή χορήγηση ΜΣΑ
T2 Perfusion
Ακολουθία
T1W
T2* EPI W
Μεταβολή Σήματος
Σήματος
↓ Σήματος
Μηχανισμός
↓ Τ1 χρόνου
Τ2 και Τ2* χρόνου. Susceptibility Artefact
Απεικόνιση
Εξαγγείωση του Gd σε περιπτώσεις διαταραχής του αιματοεγκεφαλικού φραγμού
Το Gd εισερχόμενο στην μικροκυκλοφορία δίνει πληροφορίες για την αγγειοβρίθεια και την αιμάτωση των ιστών.

(Η ταχεία απώλεια του σήματος της απόσβεσης ελεύθερης επαγωγής ονομάζεται απόσβεση Τ2* και δεν αποτελεί ενδογενές χαρακτηριστικό των ιστών.
Ακολουθίες Τ2*W: Αυτό το είδος αντίθεσης μεταξύ ιστών δίνει έμφαση στις διαφορές των χρόνων Τ2* οι οποίες επηρεάζονται πολύ από την ανομοιογένεια του εξωτερικού στατικού μαγνητικού πεδίου).

Τα πρωτογενή δεδομένα χρησιμοποιούνται για την δημιουργία έγχρωμων χαρτών που αναφέρονται στα:
-         rCBV: Σχετικός Εγκεφαλικός όγκος αίματος.
-         CBF: Εγκεφαλική αιματική ροή
-         TTP:Χρόνος μέχρι το μέγιστο
-         ΜΤΤ: βΜέσος χρόνος διέλευσης

Περιστατικό:
Ασθενής 27 ετών παραπέμπεται στο τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας για διερεύνηση πιθανού μηνιγγιώματος που βρέθηκε σε CT έλεγχο.

Τεχνική:
- T1 3D FFE ακολουθία σε εγκάρσιο επίπεδο πριν και μετά iv GD.
- T2 TSE ακολουθία σε εγκάρσιο επίπεδο.
- FLAIR 3D ακολουθία σε οβελιαίο επίπεδο.
- T2 FFE ακολουθία σε εγκάρσιο επίπεδο.
- DTI
- Perfusion-T2* / ASL
- M2DI

Ευρήματα:
Στο επίπεδο του κυρτού του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, μετωπιαία και με ευρεία βάση προς το δρέπανο ελέγχεται ευμεγέθης εξωπαρεγχυματική χωρακατακτιτική εξεργασία διαστάσεων 4,6cm x 3,8cm x 3,8cm η οποία ασκεί πιεστικά φαινόμενα και προκαλεί μετατόπιση του δρεπάνου προς τα αριστερά, συνοδεύεται από ήπιο περιεστιακό οίδημα ενώ παράλληλα προκαλεί και ατελή έκπτυξη του υπαραχνοειδούς χώρου της εν λόγω περιοχής. Η εξεργασία αυτή παρουσιάζει αυξημένη αιμάτωση με την τεχνική  T2* Perfusion. Στις ακολουθίες μαγνητικής επιδεκτικότητας εντός της εξεργασίας αναδεικνύονται οφιοειδείς σχηματισμοί κενού σήματος που αντιστοιχούν σε αγγεία. Τέλος μετά την iv χορήγηση γαδολινίου η εξεργασία παρουσιάζει έντονη και ομοιογενή πρόσληψη σκιαγραφικού. Ο παρακείμενος άνω οβελιαίος φλεβώδης κόλπος φαίνεται να παρουσιάζει έλλειμα πλήρωσης που συνηγορεί υπέρ διήθησης αυτού.
Η εξεργασία είναι περισσότερο συμβατή με μηνιγγίωμα.   

Β.Μ.- Θ.Θ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου