Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Απεικόνιση Λειομυωματώδους Μήτρας 28χρονης γυναίκας με MRI


Απεικόνιση Γεννητικών Οργάνων Θήλεος

Ακολουθίες Τ2 Βαρύτητας.

Οι Τ2 βαρύτητας ακολουθίες θεωρούνται ως οι βασικές ακολουθίες εκτίμησης στην απεικόνιση του γεννητικού συστήματος αμφοτέρων των φύλων (άρρενος και θήλεος).
Εν προκειμένω, στην απεικόνιση των γεννητικών οργάνων της γυναίκας προσφέρουν εξαιρετική αντίθεση (contrast) μεταξύ του φυσιολογικού και του παθολογικού ιστού (βλ. εικόνα 1).
Συνήθως οι Τ2W εικόνες λαμβάνονται σε εγκάρσιο και οβελιαίο επίπεδο. Ανάλογα με την παθολογία χρήσιμη μπορεί να είναι και η απεικόνιση σε μετωπιαίο επίπεδο, ή ακόμη και σε επίπεδο που να ακολουθεί τον άξονα της μήτρας ή του τραχήλου.


Ακολουθίες Τ1 Βαρύτητας.

Οι Τ1 βαρύτητας ακολουθίες στην απεικόνιση του γεννητικού συστήματος (αρρένων και θηλέων) δεν προσφέρουν ιδιαίτερες πληροφορίες στην διάκριση υγιούς και παθολογικού  ιστού. Σημαντική είναι η προσφορά των ακολουθιών αυτών στην ανάδειξη αιμορραγικών στοιχείων στην υποξεία φάση (μεθαιμοσφαιρίνη).
Η Προσφορά των Τ1W ακολουθιών αυξάνεται μετά την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού μέσου αντίθεσης, αφού οι επιμέρους ιστοί προλαμβάνουν με διαφορικό τρόπο το σκιαγραφικό μέσο.
Αναφορικά με την σκιαγραφική ενίσχυση της μήτρας σημειώνουμε ότι αυτή εξαρτάται εν πολλοίς και από την φάση του καταμήνιου κύκλου.

Ακολουθίες με καταστολή του σήματος του λίπους.

Η καταστολή του σήματος του λίπους μπορεί να εφαρμοστεί και σε Τ1W και Τ2W βαρύτητας ακολουθίες. Χρησιμοποιείται, αναφορικά με την απεικόνιση του γεννητικού συστήματος, όταν θέλουμε να αναδείξουμε διάχυτο υγρό στην πύελο, οίδημα (στις T2W) ή παρουσία αίματος (στις Τ1W).

Ακολουθίες Διάχυσης (Diffusion Weighted Imaging, DWΙ)
Οι ακολουθίες διάχυσης, ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων τεχνικών λειτουργικής απεικόνισης. Βασίζονται στην καταγραφή και ποσοτικοποίηση της μοριακής κίνησης του νερού. Σε διάφορες παθολογίες παρουσιάζεται περιορισμός αυτών των κινήσεων, που εκτιμώνται από τους χάρτες του συντελεστή φαινομενικής διάχυσης ADC (Apparent Diffusion Coefficient)


Δυναμικός έλεγχος.

Ο δυναμικός έλεγχος χρησιμοποιείται για την μελέτη του βαθμού σκιαγραφικής ενίσχυσης μιας περιοχής ενδιαφέροντος. Ο τρόπος εμπλουτισμού και απέκκρισης του σκιαγραφικού (Wash in, Wash out) μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για το είδος της μελετούμενης βλάβης.




Β.Μ.-Θ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου