Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Οστεολυτική εστία δεξιού γόνατος σε ασθενή 8 ετών


Ιστορικό:
Ασθενής 8 ετών προσέρχεται με εμμένουσα γοναλγία. Παραπέμπεται για απεικονιστικό έλεγχο.

Απεικονιστικός Έλεγχος:

α) Κλασικές Ακτινογραφίες
Πραγματοποιούνται στο παιδί κατά μέτωπο ακτινογραφίες γόνατος συγκριτικές και πλάγια ακτινογραφία στο πάσχον γόνατο. Τα ακτινολογικά ευρήματα αναδεικνύουν οστεολυτική βλάβη στο δεξί γόνατο (κάτω τριτημόριο μηριαίου). 




β) Αξονική Τομογραφία
Με βάση τα ευρήματα από την κλασική ακτινογραφία η ασθενής παραπέμπεται για αξονική τομογραφία κάτω άκρων. Σαρώνεται η ανατομική περιοχή του γονάτου από το δεύτερο τριτημόριο του μηριαίου μέχρι το άνω τριτημόριο της κνήμης. Πραγματοποιούνται οβελιαίες και μετωπιαίες ανασυνθέσεις καθώς και τρισδιάστατη απεικόνιση των οστικών δομών της περιοχής. Τα ευρήματα της αξονικής τομογραφίας επιβεβαιώνουν την παρουσία οστεολυτικής εξεργασίας στην περιοχή αυτή.




γ) Μαγνητική Τομογραφία
Τα ευρήματα της Μαγνητικής Τομογραφίας επιβεβαιώνουν ότι στο κάτω τριτημόριο του δεξιού μηριαίου οστού παρατηρείται χωροκατακτητική εξεργασία η οποία αναπτύσσεται από την μετάφυση και επεκτείνεται στην διάφυση. Το κάτω ήμισυ της βλάβης διασπά τον φλοιό της οπίσθιας μοίρας του μηριαίου, επεκτείνεται τα μαλακά μόρια ενώ υπάρχει περιοστική αντίδραση σύστοιχα. Οι διαστάσεις της βλάβης είναι 10 x 4,4 x 4,7 cm. Παρουσιάζει ετερογενές υψηλό σήμα στις Τ2 ακολουθίες και ετερογενές χαμηλό σήμα στις Τ1 ακολουθίες. Επίσης ετερογενή εμπλουτισμό παρουσιάζει και μετά την iv χορήγηση του σκιαγραφικού μέσου αντίθεσης. Στην ακολουθία WATSc η βλάβη δεν φαίνεται να διασπά την συνέχεια του αυξητικού χόνδρου με τον οποίο γειτνιάζει. Η βλάβη απωθεί χωρίς να στραγγαλίζει ή να αποφράσσει τους μεγάλους αγγειακούς άξονες (ιγνυακή φλέβα και αρτηρία). Κατά τον δυναμικό έλεγχο η καμπύλη εμπλουτισμού χαρακτηρίζεται από οξύ Wash in και ήπιο Wash out, στοιχείο υπέρ υψηλής διαπερατότητας των αγγείων εντός του όγκου (11).

-T2 DIXON με (1) και χωρίς (2) την απεικόνιση του λίπους 


 -T1 DIXON με (3) και χωρίς (4) την απεικόνιση του λίπους, και 3D WATSc (5)

 -T2 DIXON (6) και T1 DIXON (7) σε οβελιαίο επίπεδο

-T1 DIXON με καταστολή του σήματος του λίπους μετά το σκαγραφικό (8)

-THRIVE δυναμικός αγγειογραφικός έλεγχος (9 αρτηρίες και 10 φλέβες) 


-T1 Perfusion maps 



δ) Scan Οστών
Στην ασθενή πραγματοποιείται σπινθηρογράφημα οστών για τον αποκλεισμό οστικών μεταστάσεων. Η επισημαινόμενη υψηλή πρόσληψη του ραδιοφαρμάκου στην αριστερή ποδοκνημική άρθρωση αποδεικνύεται ψευδής μετά από απεικονιστικό έλεγχο με Μαγνητική Τομογραφία.


  
Συμπέρασμα : Χωροκατακτιτική εξεργασία κάτω τριτημορίου δεξιού μηριαίου (Σάρκωμα EWING)


Β.Μ. - Θ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου