Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Δεσμιδογραφία Μεσολοβίου


ΜΕΣΟΛΟΒΙΟ

Ικανή και αναγκαία συνθήκη  για την άρτια  λειτουργία του εγκεφάλου είναι η επικοινωνία μεταξύ των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων. Η επικοινωνία αυτή επιτυγχάνεται με τους συνδέσμους του εγκεφάλου, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είναι το μεσολόβιο.
Το μεσολόβιο, το οποίο παρατηρούμε χαρακτηριστικά στις μέσες οβελιαίες (saggital) τομές του εγκεφάλου μοιάζει σαν ανάποδο C, είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος που φέρνει σε επαφή τα δύο επιμέρους εγκεφαλικά ημισφαίρια. Το μεσολόβιο αποτελείται από εκατοντάδες εκατομμύρια  νευρικές ίνες οι οποίες συνδέουν τα αντίστοιχα εγκεφαλικά κέντρα των επιμέρους εγκεφαλικών ημισφαιρίων. Η διάπλασή του έπεται των λοιπών εγκεφαλικών συνδέσμων και αρχίζει  τη 10η εβδομάδα της κύησης (δημιουργείται σταδιακά από το γόνυ προς το σπληνίο)  και συνεχίζεται  και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.  
Άλλοι  τέτοιοι σύνδεσμοι είναι η ψαλίδα (ο αμέσως μεγαλύτερος σε μέγεθος από το μεσολόβιο), ο πρόσθιος και ο οπίσθιος σύνδεσμος του εγκεφάλου,  ο ιππόκαμπος.
Σημειώνουμε ότι η ανάπτυξη του μεσολοβίου είναι ίδιον των ανώτερων θηλαστικών και ενδεικτικό της εξέλιξης. Άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης έχουν πιο δαιδαλώδες μεσολόβιο.
Στις εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζεται δεσμιδογραφία (Fiber Tracking) φυσιολογικού μεσολοβίου ενηλίκου στους τρεις βασικούς ανατομικούς άξονες και προβολή της σε αντίστοιχες εικόνες Μαγνητικής Τομογραφίας εγκεφάλου.

Χρωματικό υπόμνημα: 
Με κόκκινο χρώμα τα νευρικά δεμάτια που η κατεύθυνσή τους είναι δεξιά - αριστερά.
Με πράσινο χρώμα τα νευρικά δεμάτια που η κατεύθυνσή τους είναι μπρος - πίσω.
Με μπλε χρώμα τα νευρικά δεμάτια που η κατεύθυνσή τους είναι πάνω - κάτω. 
Β.Μ.-Θ.Θ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου