Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Artefact σε ακολουθία ASL (Arterial Spin Labelling)


Artefact  σε  ακολουθία  ASL (Arterial Spin Labelling)



Ασθενής 63 ετών που νοσηλεύεται σε καταστολή στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου μεταφέρεται στο τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας για την πραγματοποίηση MRI Εγκεφάλου.
Η Ασθενής μεταφέρεται διασωληνωμένη. Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλούς μεταφοράς της, ενώ έχουν ελεγχθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την είσοδό της σε μαγνητικό τομογράφο υψηλού πεδίου. Αφαιρούνται όλες οι συσκευές και τα υλικά που δεν είναι συμβατά και αντικαθίστανται με αντίστοιχα συμβατά.
Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει:
α) FLAIR 3D με καταστολή του σήματος του λίπους με ανασυνθέσεις στα 3 επίπεδα.



β)Τ2 TSE σε εγκάρσιο επίπεδο


γ)Τ1 3D TFE με καταστολή του σήματος του λίπους με ανασυνθέσεις στα 3 επίπεδα.




δ) Ακολουθία διάχυσης με τανυστή (DTI) σε εγκάρσιο επίπεδο.

Χάρτης ADC


FA Colour

ε) Ακολουθία μαγνητικής επιδεκτικότητας (SWI), και


στ)μελέτη αιμάτωσης χωρίς τη χρήση Μέσου Σκιαγραφικής Αντίθεσης (ASL Arterial Spin Labelling).



Όπως είναι φανερό τίποτε το περίεργο αναφορικά με την ποιότητα των εικόνων δεν επισημαίνεται στις εικόνες α) έως και ε). Παρόλα αυτά το ASL (εικόνα στ) αναδεικνύει μια «εκτεταμένη» ισχαιμία στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο. Το εύρημα αυτό δεν είναι συμβατό με καμία από τις άλλες εικόνες που λήφθηκαν.

Στην προσπάθεια επίλυσης του απροσδόκητου αυτού «αινίγματος» ο Τεχνολόγος θεώρησε πως το αποτέλεσμα της εικόνας ήταν αποτέλεσμα μικροδιαταραχής του μαγνητικού πεδίου από μη συμβατό υλικό, η οποία μεν δεν επηρέαζε τις ακολουθίες πλην του ASL το οποίο στηρίζεται στην μικρομεταβολή του μαγνητικού πεδίου με την αντιστροφή των πρωτονίων στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας. Αποφασίστηκε ο έλεγχος των εξαρτημάτων που ήταν συνδεδεμένα με την ασθενή.
Διαπιστώθηκε ότι ένας φαινομενικά «πλαστικός» καθετήρας παρουσίαζε μια ελαφριά έλξη από το μαγνητικό πεδίο.



Ο καθετήρας ακινητοποιήθηκε (δεν μπορούσε να απομακρυνθεί) όσο το δυνατόν μακριά από το πηνίο.  Η ακολουθία ASL επαναλήφθηκε και ιδού το αποτέλεσμα…



Β.Μ. –Θ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου