Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Απεικονιστικός Έλεγχος κατάγματος ΑΜΣΣ



Ασθενής 79 ετών προσέρχεται στο ΤΕΠ μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Υπάρχουν ενδείξεις σοβαρού τραυματισμού της ΑΜΣΣ, με έντονη νευρολογική σημειολογία.
Αρχικά παραπέμπεται για ακτινολογικό έλεγχο ΑΜΣΣ. Στον ασθενή έχει τοποθετηθεί ειδικός νάρθηκας για την ΑΜΣΣ από τους διασώστες του ΕΚΑΒ.
Οι ακτινογραφίες της ΑΜΣΣ πραγματοποιούνται χωρίς να μετακινηθεί ο ασθενής από το φορείο, με οριζόντια δέσμη. Ο Ακτινολογικός έλεγχος αναδεικνύει διάσταση μεταξύ Α5 και Α6 αυχενικών σπονδύλων, με διαταραχή της αρχιτεκτονικής της ΑΜΣΣ.
Ο Ασθενής παραπέμπεται για CT ΑΜΣΣ, η οποία επιβεβαιώνει την κάκωση και αναδεικνύει εκτός από την ολίσθηση του Α5 σπονδύλου, κατάγματα στις εγκάρσιες αποφύσεις των προαναφερθέντων σπονδύλων.
Λόγω της νευρολογικής σημειολογίας, ζητήθηκε και η διενέργεια ΜRI ΑΜΣΣ,  στην οποία ελέγχεται η εικόνα διαδισκικού κατάγματος με σημαντική διάσταση του μεσοσπονδύλιου διαστήματος και με σχεδόν 50% πρόσθια ολίσθηση του Α5 ως προς τον υποκείμενο Α6 σπόνδυλο, συνεπεία και του αμφοτερόπλευρου υπεξαθρήματος των αποφυσιακών αρθρώσεων, που αναδεικνύονται και στην προηγηθείσα CT.
Στο ύψος των Α5- Α7 σπονδύλων , στην MRI ΑΜΣΣ, παρατηρήθηκε στις Τ2 ακολουθίες παθολογικό σήμα κεντρικά στον νωτιαίο μυελό, χωρίς εικόνα διακοπής της συνέχειάς του, συμβατή με εικόνα οιδήματος –θλάσης του νωτιαίου μυελού.
Ο έλεγχος των μαλακών μορίων ανέδειξε οίδημα και συλλογές στην περιοχή της ΣΣ καθώς και πολλαπλές ρήξεις συνδέσμων.

#UHI_Med_Imaging






Β.Μ.-Θ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου