Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Απεικόνιση Εμβρύου σε μαγνητικό τομογράφο 3.0 Tesla

Η απεικόνιση εμβρύων σε μαγνητικούς τομογράφους υψηλού πεδίου (3.0 Tesla) παρουσιάζεται στις μέρες μας ως μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την αξιολόγηση συνολικά της ανατομίας του εμβρύου.
Η εμβρυϊκή απεικόνιση σε μαγνητικούς τομογράφους υψηλού πεδίου ≥ 3.0 Tesla μπορεί να χαρακτηρίζεται από υψηλής ποιότητας ανατομικές εικόνες, όμως παράλληλα χαρακτηρίζεται και από ένα βασικό εμπόδιο, τις πολυάριθμες ψευδοεικόνες (artifact). Αυτές είναι ιδιαίτερα εμφανείς στις περιπτώσεις του κινούμενου εμβρύου στο περιβάλλον του αμνιακού υγρού.
Στα συστήματα μαγνητικής τομογραφίας ≥ 3.0 T μπορούμε να πετύχουμε υψηλής ευκρίνειας και χωρικής ανάλυσης εικόνες πέραν του εγκεφάλου και σε άλλες δομές, όπως τα όργανα της κοιλιάς, τα άκρα αλλά και τον ομφάλιο λώρο. Η ευελιξία αυτή των συστημάτων MRI ≥ 3.0 T μπορεί να φανεί χρήσιμη για την αξιολόγηση εμβρύων με δυσπλασίες του σκελετού, τις οποίες περιορισμένα μπορούμε να μελετήσουμε σε συστήματα μαγνητικής τομογραφίας 1.5 Tesla, εν αντιθέσει με τα συστήματα μαγνητικής τομογραφίας ≥ 3.0 T τα οποία παρέχουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας και λεπτομέρειας.
Επίσης, βελτιώνεται η απεικόνιση του υποδόριου λίπους στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί ήδη από το δεύτερο έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ενώ σε 1.5 Τesla αυτό καθυστερεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο.
Οι υπόλοιπες δομές που έχουν υψηλό σήμα στον 1.5 Tesla παραμένουν φωτεινές και στον 3.0 Tesla, δηλαδή στον θυρεοειδή και στο μηκώνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απεικόνιση εμβρύων που διάγουν το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης του, η ένταση του σήματος του μηκωνίου, χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις μεταξύ 1.5 Tesla και 3.0 Tesla.
Οι εικόνες που ακολουθούν είναι T2W ακολουθίες σε μετωπιαίο και οβελιαίο ως προς το έμβρυο επίπεδα.
Θ.Θ.-Β.Μ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου